Moestuin
pijl Terug naar recepten

Cheesy Groentegratin voor 4 personen

Een heerlijke gratin voor koude én warme dagen; ook lekker met vlees of vis!
Bereidingstijd:
klok 45 min.
Dit recept bevat:

Ingrediënten voor 4 personen

  • 800 gram aardappelen
  • 2 courgettes
  • 2 winterwortels
  • 10 gram verse bieslook
  • 70 gram geraspte kaas
  • 250 gram kookroom
  • 40 gram (4 eetlepels) bloem
  • 500 gram groentebouillon
  • naar smaak peper en zout

Bereiding

  • 1

    Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in stukken van 2 cm. Snijd de wortel in dunne plakjes. Kook de aardappelen en wortel, afgedekt, 10 - 13 minuten. Giet af en laat uitstomen.

  • 2

    Snijd de courgette in blokjes. Verhit de helft van de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de courgette 3 - 4 minuten en voeg daarna een klein beetje water toe. Laat de courgette, afgedekt, 6 - 8 minuten stoven. Roer regelmatig. Breng op smaak met peper en zout. Bereid ondertussen de bouillon en snijd de ieslook fijn.

  • 3

    Verhit de roomboter in een steelpan op middelmatig vuur. Voeg de bloem toe en bak al roerend 2 - 3 minuten. Verlaag het vuur, giet dan de room erbij en roer met een garde tot de room is opgenomen. Verhoog het vuur en herhaal deze stap met de bouillon. Laat de roux 3 - 4 minuten zachtjes pruttelen tot de bouillon is opgenomen en roer dan de bieslook erdoorheen. Breng op smaak met peper en zout.

  • 4

    Vet een ovenschaal in met de overige olijfolie. Verdeel de aardappelen, wortel en courgette over de ovenschaal. Giet de roux eroverheen en estrooi met de kaas. Bak 25 minuten in de oven, of tot goudbruin.