Moestuin
pijl Terug naar recepten

Griekse courgettepastei

Deze pastei is koud bijna net zo lekker als warm. Grieken bakken hem in het weekeinde en eten hem de rest van de week koud bij het ontbijt of de lunch.
Bereidingstijd:
klok 90 min.
Dit recept bevat:

Ingrediënten voor 8 personen

  • 1 kg courgettes
  • snuf zout
  • 1 grote ui
  • 4 bosuitjes, fijngesneden
  • 150 ml olijfolie
  • 1 pak filodeeg
  • 300 gr feta
  • 3 eieren
  • 125 ml slagroom
  • klein bosje dille
  • klein bosje peterselie
  • 2-3 takjes munt
  • scheutje koffiemelk
  • handje sesamzaad

Bereiding

  • 1

    Rasp de courgettes, bestrooi ze met wat zout en laat ze uitlekken. Druk het teveel aan vocht eruit. Bak de ui en de bosuitjes in een beetje olijfolie en voeg de courgettes toe. Bak dit mengsel 15 minuten op laag vuur tot het teveel aan vocht verdampt is.

  • 2

    Verwarm intussen de oven voor tot 200 °C. Neem zes vellen filo uit de verpakking en leg ze tussen twee schone, vochtige theedoeken om uitdrogen te voorkomen.

  • 3

    Vet een vel filo aan beide zijden in met wat olijfolie en bekleed hiermee een bakvorm van 30 x 40 cm, waarbij je het deegvel enigszins over de rand van de vorm laat hangen. Breng hierop nog twee ingevette vellen filo aan.

  • 4

    Schenk het courgettemengsel in de vorm en verkruimel de feta erover. Roer de eieren los met de room en schenk dit mengsel erover. Strooi er de kruiden en wat peper en zout over. Meng met een vork de kaas en het eiermengsel losjes door de courgettes.

  • 5

    Klap de randen van de vellen filo over de vulling en vet ze in met nog wat olijfolie, Dek de pastel af met drie vellen filo, die je eveneens met een beetje olie invet. Snijd de deegvellen enigszins bij en stop ze langs de randen in. Bestrijk de pastei met wat melk en bestrooi hem met sesamzaad.

  • 6

    Bak de pastei circa 1 uur in de voorverwarmde oven. Hij is klaar als hij goudbruin kleurt en stevig aanvoelt (schud de pastel even om te zien of er nog veel beweging in zit). Neem hem uit de oven en laat hem afgedekt met een theedoek een halfuur afkoelen alvorens hem te serveren.